Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

ΓΙΓΑΝΤΙΟ ΠΑΝΤΑ



ΓΙΓΑΝΤΙΟ ΠΑΝΤΑ
Λιγοστοί πληθυσμοί του γιγάντιου πάντα επιζούν σήμερα στα κατακερματισμένα δάση μπαμπού της Κίνας. Κι όσο ο βιότοπός τους συρρικνώνεται, τόσο αυξάνεται η απειλή για το πιο δημοφιλές αρκουδάκι στον κόσμο, που επιλέχθηκε και ως διεθνές σύμβολο του WWF.
Η δεκαετία 1970 – 80 υπήρξε ίσως η πιο καταστροφική για το είδος. Η έκταση που καταλάμβαναν τότε τα περίπου 1.000 πάντα, μειώθηκε από 30.000 σε 13.000 τ.χμ.
Το WWF ξεκίνησε δράση για την προστασία του είδους το 1981 και σήμερα το πρόγραμμα που εκπονείται σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Κίνας παρουσιάζει θεαματική πρόοδο: η περιοχή που προστατεύεται αυξήθηκε κατά 25% φτάνοντας στα 16.000 τ.χμ., ενώ η τελευταία εμπεριστατωμένη έρευνα που δημοσιοποιήθηκε το 2004, έδειξε σημαντική ανάκαμψη του πληθυσμού σε 1.600 άτομα, γεγονός πολύ ελπιδοφόρο για το μέλλον των πάντα...

 http://dim-rizou.pel.sch.gr/ergasies/zoa/page09.html                                                                                   

O Βασιλιάς της ταχύτητας


Ο βασιλίας της ταχύτητας!!!

Γατόπαρδος (Acinonyx jubatus) είναι το γρηγορότερο χερσαίο ζώο στον πλανήτη μας. Μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα ως και 110 χιλιόμετρα την ώρα. Αυτό του επιτρέπει να κυνηγά πολύ γρήγορα. Αντίθετα από τα άλλα αιλουροειδή, ο γατόπαρδος κυνηγά την ημέρα.

Τα νύχια του είναι κοφτερά και αυτό του επιτρέπει να γαντζώνεται στο έδαφος καθώς τρέχει και να επιταχύνει αστραπιαία. Ο γατόπαρδος μπορεί να στρίβει δίχως να μειώσει την ταχύτητά του. Η ουρά του τον βοηθά να διατηρεί την ισορροπία του όταν τρέχει.

Όταν δεν κυνηγά, ξαπλώνει κάτω από τις σκιές των δέντρων και ξεκουράζεται. Γεννά 3 ως 6 μικρά τα οποία φροντίζει μέχρι να φτάσουν την ηλικία των 18 μηνών. Ο γατόπαρδος μπορεί να εξημερωθεί εύκολα.





Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Δεκάδες είδη ζωών αλλα και φυτών εχαφανίζοντα καθημερινά.Αιτία, η ανεξέλεγκτη συρρίκνωση των βιοτόπων τους, το παράνομο κυνήγι , η ρύπανση της ατμόσφαιρας και οι κλιματικέσ αλλάγες.Πολλά από αυτά, δεν έχουμε προλάβει καν να τα γνωρίσουμε.Ας το κάνουμε μαζί...!!!